Καταστερισμοί

ΚΑΤΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ
(Μύθοι και Σύμβολα)

Τα σύμβολα και οι μύθοι, ξυπνούν στο υποσυνείδητο και στα ένστικτά μας πρωταρχικές ξεχασμένες ιδέες και αξίες, που διέπουν την ζωή, την ιστορία και την εξέλιξή μας.

Οι αστερισμοί (ζώδια) και οι πλανήτες που τους κυβερνούν, έχουν τα δικά τους σύμβολα και τους δικούς τους μύθους, που μας προτρέπουν να αναζητήσουμε στον εσωτερικό μας κόσμο τις πρωταρχικές αξίες και τους βασικούς παράγοντες της εξελικτικής πορείας της ύπαρξής μας. Τα σύμβολα των αστερισμών έχουν προέλθει από απεικονίσεις των μύθων που συνδέθηκαν με αυτούς. Τα σύμβολα των πλανητών, που συμβολίζουν τις σχέσεις των διαφορετικών στοιχείων της ύπαρξης, δημιουργήθηκαν από τον συνδυασμό τριών αστρολογικών συμβόλων : του Κύκλου του Πνεύματος, της Ημισελήνου της Ψυχής και του Σταυρού της Ύλης. Το σύμβολο του Ηλίου δημιουργήθηκε από τον κύκλο της Πληρότητας (αλλά και του Χάους), στον οποίο προστέθηκε μια τελεία στο μέσον, για να συμβολίσει το κέντρο (η εστιακό σημείο) της εκπομπής των δυνάμεων της ζωής.

Οι περισσότεροι από τους αστερισμούς, αλλά και πολλά από τα άστρα που τους αποτελούν, ήταν για τους αρχαίους θεϊκές οντότητες και ήρωες, που μέσω του καταστερισμού τους από τους θεούς έγιναν αθάνατοι. Σπουδαίο ρόλο στην αθανασία αυτών των καταστερισμών έπαιξε ο ποιητής Άρατος (305-240 π.Χ.), που έγραψε κατά παραγγελίαν του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά το περίφημο ποίημα "Φαινόμενα", όπου βασισμένος σε δύο βιβλία του διάσημου αστρονόμου και μαθηματικού Ευδόξου του Κνίδιου (408-355 π.Χ.) — τα "Φαινόμενα" και το "Ένοπτρον"—, συνέδεσε σε έμμετρο λόγο τα άστρα και τους αστερισμούς με την ελληνική μυθολογία. Από τότε ο ουρανός για όλους τους ανθρώπους φαίνεται να κατοικείται από ένα μυθικό, συμβολικό αλλά και ρομαντικό κόσμο παραμυθιών.

Σ' έναν απ' αυτούς τους μύθους περιγράφεται και η δημιουργία του Γαλαξία μας, της κατοικίας του ζωδιακού κύκλου. Ο πατέρας του Δία Κρόνος, κατάπινε όλα τα παιδιά του για να μην τον εκθρονίσει κάποιο απ' αυτά, όπως έκανε αυτός στον πατέρα του Ουρανό. Η γυναίκα του Κρόνου, Ρέα, τον εξαπάτησε, δίνοντάς του να καταπιεί, αντί του Δία, μια πέτρα τυλιγμένη στα σκεπάσματα του βρέφους. Ο Κρόνος, όμως, της ζήτησε να το θηλάσει πριν του το δώσει. Το γάλα από το στήθος της χτύπησε στην πέτρα με δύναμη και διασκορπίστηκε στον ουρανό δημιουργώντας τον Γαλαξία.

Η Τέχνη δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη μπροστά στις υπέροχες εικόνες των ελληνικών μύθων, και εμπνευσμένη από αυτές έφτιαξε πίνακες και αγάλματα, που βρίσκονται σήμερα στις σημαντικότερες συλλογές έργων τέχνης του κόσμου ιδιωτών και μουσείων.

Οι "Καταστερισμοί" είναι μια συλλογή εικαστικών χειροποίητων κοσμημάτων, όπου κάθε αστερισμός αποδίδεται από ένα σύμπλεγμα του ζωδιακού και του πλανητικού του συμβόλου. Τα μοντέρνα σχήματα, που έχουν πολλές ομοιότητες με την σύγχρονη τεχνική του graffiti, καταλήγουν σε μορφή βέλους υποδηλώνοντας έτσι την κατεύθυνση προς ένα άνοιγμα και την είσοδο σ' ένα χώρο φωτός, σαν αυτόν των μύθων και των συμβολισμών της ελληνικής μυθολογίας, που περικλείει γνώση χιλιάδων ετών. Ένα χώρο φωτεινής αναζήτησης για την ζωή, έμπνευσης για την Τέχνη και διαχρονικής δημιουργίας για τον πολιτισμό μας.

 

ΖΩΔΙΟ : ΚΡΙΟΣ

21 Μαρτίου - 20 Απριλίου (Πλανήτης ΑΡΗΣ)

ΣΥΜΒΟΛΟ : Tα κέρατα του κριού

 

 

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ:

1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 65

2. Σημαντικότερο άστρο του το α Κριού, το οποίο φέρει την αραβική ονομασία Χαμάλ που σημαίνει πρόβατο.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Το σύμβολο του ζωδίου παριστάνει το Χρυσόμαλλο Κριάρι που μετέφερε τα δύο αδέλφια, Φρίξο και Έλλη, στην Κολχίδα. Το ιερό αυτό κριάρι με την χρυσή προβιά και το χάρισμα του λόγου, ήταν δώρο του θεού Ερμή στη μητέρα τους Νεφέλη, που με την σειρά της το έδωσε στα παιδιά της, όταν ο πατέρας τους, ο Αθάμας, βασιλιάς του Ορχομενού, και η θετή τους μάνα Ινώ, κόρη του Κάδμου, ετοιμάζονταν να τα θυσιάσουν στους θεούς. Τα δύο αδέλφια, τη στιγμή που ανακάλυψαν τα καταχθόνια σχέδια του πατέρα τους και της θετής τους μάνας, ανέβηκαν στη ράχη του Κριού και πέταξαν προς την Αία, την Κολχίδα του Πόντου. Εκεί βασίλευε ο Αιήτης, ο αδελφός της Πασιφάης, της συζύγου του Μίνωα.

Δυστυχώς η Έλλη γλίστρησε και πνίγηκε στα στενά που προς τιμήν της ονομάστηκαν Ελλήσποντος. Ο Φρίξος έφτασε σώος στην Αία, θυσίασε το κριάρι στον Φύξιο Δία και χάρισε την χρυσή προβιά του στον βασιλιά Αιήτη. Αυτός το κρέμασε στο ιερό άλσος του Άρη, όπου το φύλαγε νυχθημερόν ένας φοβερός δράκος.

Στην συνέχεια ο μύθος εξελίσσεται στην Ιωλκό της Θεσσαλίας, όπου βασιλεύει ο Πελίας, που έχει σφετεριστεί τον θρόνο από τον αδελφό του Αίσονα. Ο Ιάσονας, γιος του Αίσονα, διασωθείς και μεγαλωμένος από τον Κένταυρο Χείρωνα, επιστρέφει στην Ιωλκό και αναγνωρίζεται από τον λαό σαν δικαιούχος του θρόνου. Ο Πελίας, για να του παραδώσει την εξουσία του ζητάει να του φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας, αποβλέποντας στον θάνατό του. Ο Ιάσονας δέχεται την πρόκληση και ξεκινάει με το πλοίο Αργώ και με συντρόφους τους πιο σημαντικούς ήρωες και ημίθεους (Ηρακλή, Ορφέα, Διόσκουρους κλπ.) την Αργοναυτική εκστρατεία προς την Κολχίδα.

Μετά από μεγάλες περιπέτειες, δοκιμασίες και κατορθώματα ο Ιάσονας, με την καθοδήγηση και βοήθεια της θεάς Αθηνάς, φθάνει στην Χώρα του βασιλιά Αιήτη όπου με την βοήθεια της Μήδειας παίρνει το Χρυσόμαλλο Δέρας και επιστρέφει τροπαιούχος στην Ιωλκό όπου ο Πελίας νικημένος του παραδίδει τον θρόνο.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ:

Το Χρυσόμαλλο Δέρας είναι το σύμβολο της πνευματικής αθανασίας, Η αμάθεια είναι ο φραγμός που εμποδίζει την κατάκτηση της ελευθερίας και η αποστολή των Αργοναυτών είναι η πορεία προς το θείον μέσα από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους που διέρχεται από την σοφία (θεά Αθηνά), η οποία δεν αποκτάται με την βία, αλλά με την σύνεση και αφού ο άνθρωπος νικήσει το φθαρτό στοιχείο της ύπαρξής του.

Το άτομο, σαν βρέφος κατανοεί την ύπαρξή του και ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι της γνώσης

ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Άρης
ΣΥΜΒΟΛΟ Τόξο στην κορυφή ενός κύκλου.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Κυριαρχία της ύλης επί του πνεύματος. Παγκόσμιο σύμβολο του αρσενικού.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 227.720.000 χλμ., μάζα ίση με 0,108 της μάζας της Γης. Ονομάζεται «κόκκινος πλανήτης» λόγω της διάβρωσης των κρυσταλλικών βράχων της επιφανείας του, που έχουν σπάσει και οξειδωθεί προσδίδοντάς του μια κοκκινωπή χροιά.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο θεός Άρης είναι κατά τον Ησίοδο γιος του Διός και της Ήρας. Είναι ο κατ' εξοχήν θεός του πολέμου και του πυρός, τις δύο αρχές που ανανεώνουν και αναγεννούν το σύμπαν. Από την ερωτική του σχέση με την Αφροδίτη απέκτησε δύο παιδιά, τον Δείμο και τον Φόβο, κατ' άλλους δε και την Αρμονία, η οποία κερνούσε τους θεούς με νέκταρ μαζί με τον Ερμή και την Ήβη. Λόγω του ορμητικού του χαρακτήρα έγινε απεχθής στους περισσότερους θεούς αλλά κυρίως στον Δία και την Αθηνά. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν είχε ποτέ σπουδαία θέση στην λατρεία των Ελλήνων και καμία πόλις δεν τον αναγνώρισε σαν κύριο προστάτη και θεό της. Ιερό πτηνό του ήταν ο αλέκτωρ (κόκορας) και εθεωρείτο θεός της καταστροφής και του θανάτου.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : ο Άρης αντιπροσωπεύει την μεγάλη αλήθεια της δημιουργίας της ζωής από τον θάνατο, την φυσική εκείνη αρχή της ασταμάτητης μεταμόρφωσης και εξέλιξης μέσα από τη φωτιά, που αποτελεί αιώνια πηγή ζωής και φωτός.

Αντιπροσωπεύει από την μια μεριά την κατεργαριά, τον θυμό, την ανεξέλεγκτη επιθετική αυτοπεποίθηση, την προσωπική φιλοδοξία, την ακατάσχετη επιθυμία για δύναμη και από την άλλη επηρεάζει την θετική δημιουργικότητα, το θάρρος και την αναζήτηση επιτευγμάτων.

Προκαλεί ορμή, ενεργητικότητα, θέληση, όρεξη για αγώνα αλλά και μίσος. Διεγείρει το θάρρος, τον ενθουσιασμό και την τόλμη αλλά και την επιπολαιότητα, την σκληρότητα, την εριστικότητα και τις διαρκείς ρίξεις με το περιβάλλον.

ΖΩΔΙΟ : ΤΑΥΡΟΣ

(Πλανήτης ΑΦΡΟΔΙΤΗ) 21 Απριλίου - 20 Μαΐου

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Κεφαλή ταύρου.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :
1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 188
2. Σημαντικότερο άστρο του ο Λαμπαδίας η το μάτι του ταύρου.
3. Μέσα στον αστερισμό περιλαμβάνονται και δύο σμήνη αστέρων: οι Υάδες και οι Πλειάδες.

 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Η πανέμορφη κόρη του βασιλιά Αγήνορα Ευρώπη ονειρεύτηκε, ότι η Ασία και η ήπειρος πέρα από την θάλασσα είχαν μεταμορφωθεί σε γυναίκες και πάλευαν μεταξύ τους για κείνην. Στον αγώνα αυτόν η Ασία, που είχε αναθρέψει την Ευρώπη, νικήθηκε και παραχώρησε την εξουσία στην Ευρώπη.
Ο Δίας ερωτεύθηκε την πεντάμορφη Ευρώπη και για να την απαγάγει μεταμορφώθηκε σε έναν υπέροχο ταύρο που την γοήτευσε για να ανέβει στην ράχη του. Τότε σηκώθηκε με δύναμη, διάσχισε την θάλασσα και πήγε την Ευρώπη στην Κρήτη όπου απέκτησε μαζί της τρεις μεγαλοδύναμους και σοφούς γιους : τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα.

Σε μια άλλη εκδοχή του μύθου λέγεται ότι ο Δίας δεν μεταμορφώθηκε σε ταύρο, αλλά αρπάζοντας την Ευρώπη, έφυγε από την Φοινίκη μαζί της πάνω σ’ έναν ταύρο, τον οποίο άφησε μετά ελεύθερο αφού έφθασε στην Κρήτη. Μετά από λίγο όμως οι θεοί έστειλαν τρέλα στον ταύρο, που έφυγε εξαγριωμένος από το παλάτι και γύριζε προξενώντας καταστροφές. Αυτόν τον ταύρο πήρε εντολή ο Ηρακλής, να τον πιάσει και να τον παραδώσει στον Ευρυσθέα. Έτσι και έγινε. Ο Ηρακλής έπιασε τον ταύρο, τον έδεσε και πέρασε μαζί του, όπως η Ευρώπη, κολυμπώντας στις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου. Από κει τον πήρε στους ώμους και τον έφερε στις Μυκήνες. Ο Ευρυσθέας θαύμασε το όμορφο ζώο και θέλησε να το αφιερώσει στην Ήρα. Αυτή όμως αρνήθηκε, γιατί δεν ήθελε να δεχθεί για δώρο κάτι που θα της θύμιζε την επιτυχία του Ηρακλή και χάρις στο οποίο μεγάλωνε η φήμη του όλο και περισσότερο. Γι’ αυτό τον άφησε ελεύθερο και αυτός πέρασε από το Άργος, την Σπάρτη, την Κόρινθο, τον Ισθμό, την Αττική κάνοντας πολλές καταστροφές και κατέληξε στον Μαραθώνα όπου τον έπιασε ο Θησέας και τον πρόσφερε θυσία στους θεούς. Εκείνοι τον έκαναν αστερισμό για να διαιωνίσουν την δόξα των ηρώων Ηρακλή και Θησέα.

Οι Υάδες, που ονομάζονται και Ατλαντίδες επειδή ήταν κόρες του Άτλαντα, ήταν νύμφες, που τις έκανε άστρα ο Δίας για να τις τιμήσει επειδή φρόντισαν τον γιο του τον Διόνυσο όταν ήταν μωρό. Σ' αυτές αποδίδονταν η υγρασία και οι θύελλες και θεωρούνταν άστρα της βροχής. Οι 7 πιο γνωστές ήταν η Αίσουλα, η Αμβροσία, η Διώνη, η Ευδώρη, η Κορωνίδα, η Θυώνη και η Πολυξώ.

Οι Πλειάδες, η Πούλια της λαϊκής φαντασίας, αδελφές των Υάδων, τοποθετήθηκαν στον ουρανό από τους θεούς με τους οποίους οι περισσότερες είχαν σχέσεις. Οι 7 πιο σημαντικές, μητέρες θεών και ηρώων, ήταν : η Αλκυόνη, η Ηλέκτρα, η Μαία, η Μερόπη, η Ταϋγέτη, η Κελαινώ και η Αστερόπη. Στο ίδιο σμήνος ανήκουν και ο πατέρας τους Άτλαντας και η μητέρα τους Πλειόνη. Θεωρούνταν άστρα ευνοϊκά για μακρινά ταξίδια.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Συμβολίζει την ανάγκη ελέγχου των επιθυμιών κάτω από την δύναμη του νου και η υποταγή του ταύρου σημαίνει ακριβώς αυτό.

 

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Αφροδίτη
ΣΥΜΒΟΛΟ :Κύκλος πάνω από ένα σταυρό.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Κυριαρχία του πνεύματος επί της ύλης, έχει γίνει αποδεκτό διεθνώς σαν το σύμβολο της γυναίκας.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 108.100.000 χλμ, μάζα ίση προς το 0,81 της μάζας της Γης. Επειδή καλύπτεται από σύννεφα θειικού οξέος που αντανακλούν το φως, είναι το τρίτο πιο λαμπερό αστέρι του ουρανού, που ο λαός το ονομάζει Αυγερινό και Αποσπερίτη.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα τού πατέρα του Ουρανού, τα πέταξε στην θάλασσα και από την συνένωσή τους με τους αφρούς της θάλασσας αναδύθηκε μια πανέμορφη θεά, η Αφροδίτη που τα κύματα την έβγαλαν στην ακρογιαλιά της Πάφου, στην Κύπρο.

Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Οι θεοί της επέβαλαν να παντρευτεί τον ασχημότερο των θεών, τον κουτσό Ήφαιστο και εκείνη δημιούργησε ερωτικές σχέσεις με πολλούς θεούς αλλά και θνητούς. Την συνοδεύουν οι τρεις Χάριτες, που της υφαίνουν τα ρούχα της, την λούζουν, την μυρώνουν, την ντύνουν και την συνοδεύουν στους χορούς. Όταν κάποια μέρα ο Ήφαιστος πληροφορείται από τον Απόλλωνα ότι εκείνη την στιγμή τον απατούσε με τον Άρη, αποφασίζει να εκδικηθεί και φτιάχνει ένα σιδερένιο δίχτυ με το οποίο ακινητοποιεί το ερωτικό ζευγάρι και προσκαλεί όλους τους θεούς να έλθουν για να κρίνουν τους μοιχούς. Εν τέλει, μεσολαβεί ο Ποσειδώνας και ελευθερώνονται οι δύο θεοί. Από την σχέση της αυτή απέκτησε τον Φόβο, τον Δείμο, την Αρμονία και τον Έρωτα.

Στον αγώνα ομορφιάς με την Ήρα και την Αθηνά, ο Πάρις της δίνει το μήλο της πιο όμορφης, και γι' αυτό εκείνη τον βοηθάει αργότερα να απαγάγει την Ωραία Ελένη. Έτσι γίνεται η αφορμή να ανάψει ο Τρωικός πόλεμος, στον οποίο παίρνει το μέρος του Πάρι και των Τρώων. Επειδή όμως δεν ήταν πλασμένη για πολέμους, πληγώνεται από τον Διομήδη και εξευτελίζεται από την Αθηνά.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Η Αφροδίτη είναι η ζωντανή συμβολική εικόνα του Έρωτα. Συμβολίζει την θηλυκή, παρθένα και γόνιμη ουσία της Φύσης, που όταν αργότερα ενώνεται με το αρσενικό θείο πυρ του Άρη γεννά τον Έρωτα, με τον οποίο τελειούται το έργο της κοσμογονίας Συμβολίζει ακόμη το αισθητικά ωραίο, που καλλιεργεί την γλυκύτητα, το κάλλος, την αρμονία, τον καλλωπισμό, και γεμίζει την ζωή με τέχνη, αρώματα και άνθη. Δημιουργεί τις παρορμήσεις των επιθυμιών.

 

ΖΩΔΙΟ: ΔΙΔΥΜΟΙ

(Πλανήτης που το κυβερνάει :ΕΡΜΗΣ)
21 Μαΐου - 21 Ιουνίου

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Ένωση δύο σωμάτων.
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :
1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 25
2. Σημαντικότερα άστρα ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Κάποια μέρα ο Δίας είδε την Λήδα, την όμορφη σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω, να λούεται στον Ευρώτα και την ερωτεύθηκε. Για να την κατακτήσει, η Αφροδίτη τον μεταμόρφωσε σε κύκνο και εκείνη πήρε την μορφή αετού, που τον κυνηγούσε. Ο Δίας-κύκνος ζήτησε καταφύγιο στην αγκαλιά της. Εννιά μήνες αργότερα η Λήδα γέννησε δύο αυγά. Από το ένα βγήκε η Ωραία Ελένη, και από το άλλο οι Διόσκουροι, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης.

Επειδή η Λήδα είχε ενωθεί την ίδια νύχτα και με τον σύζυγό της και με τον Δία, ο μεν Κάστωρ γεννήθηκε θνητός ενώ ο Πολυδεύκης αθάνατος. Ο Κάστωρ ήταν περίφημος ιππέας και δάσκαλος του Ηρακλή στην πολεμική τέχνη, ο Πολυδεύκης ήταν ξακουστός πυγμάχος με πολλούς άθλους. Έλαβαν μέρος σε πολλές εκστρατείες και έκαναν πολλά κατορθώματα που τους ανέδειξαν σε εθνικούς ήρωες της Λακωνίας. Επειδή στην Αργοναυτική εκστρατεία έσωσαν την Αργώ από βέβαιη συντριβή στα βράχια της Θράκης, τους θεωρούσαν προστάτες των ναυτικών, και γι' αυτό ακόμα και οι Ρωμαίοι έβαζαν ομοιώματά τους στην πρώρα των πλοίων τους.

Κατά τον μύθο, σε μια συμπλοκή με τα ξαδέλφια τους, τους γιους του Αφαρέα Λυγκέα και Ίδα, σκοτώθηκε ο Κάστωρ καθώς και οι Αφαρείδες. Ο Πολυδεύκης μη αντέχοντας τον θάνατο του αδελφού του ζητά από τον Δία πατέρα του να τον θανατώσει και αυτόν. Ο Δίας του προτείνει να διαλέξει ανάμεσα στην αιώνια ζωή του στον Όλυμπο με τους θεούς και το μοίρασμα της αθανασίας του με τον αδελφό του. Ο Πολυδεύκης διαλέγει το δεύτερο και έτσι την ημέρα ζει εκείνος στην Γη και την νύχτα ο Κάστωρ, συμβολίζοντας τον Ήλιο και την Σελήνη, που είναι ετερόφωτη και παίρνει φως από αυτόν. Σαν επιβεβαίωση αυτού του συμβολισμού οι δύο αδελφοί απαγάγουν και νυμφεύονται τις δύο πανέμορφες κόρες του Λεύκιππου, ο μεν Κάστωρ την Ιλάειρα (άλλο όνομα της Σελήνης) ο δε Πολυδεύκης την Φοίβη (που σημαίνει Αυγή).

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ :Το ζώδιο των Διδύμων συμβολίζει την μέχρι θανάτου αγάπη και φιλία που βασίζεται στην συνειδητή επίγνωση του ατόμου για τις σχέσεις του με τον κόσμο.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Ερμής

ΣΥΜΒΟΛΟ : Το κηρύκειο.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Γεφύρωμα μεταξύ του ατόμου και των δυνατοτήτων του.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 57.850.000 χλμ, μάζα ίση προς το 0,04 της μάζας της Γης. Ο δεύτερος πιο μικρός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αλλά ο πιο ταχύς.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Καρπός του έρωτα του Δία προς την κόρη του Άτλαντος νύμφη Μαία ήταν κατά βάσιν θεός του ανέμου, κατ' άλλους δε, του λυκόφωτος και των μεταβολών του ουρανού. Λόγω της επινοητικότητάς του, της δύναμης και ταχύτητάς του χρίστηκε αγγελιαφόρος των θεών, και είχε προικιστεί με φτερωτά σαντάλια και φτερωτή περικεφαλαία.

Νεογέννητο μωρό ακόμη έφυγε από την κούνια του εν αγνοία της μητέρας του και έκλεψε τις ιερές αγελάδες του ετεροθαλή αδελφού του Απόλλωνα. Ο θεός του Ηλίου θύμωσε πολύ και ο Δίας ανάγκασε τον Ερμή να επιστρέψει τις αγελάδες. Για να εξευμενίσει τον Απόλλωνα ο Ερμής άρχισε να παίζει τις χορδές της λύρας του που είχε εφεύρει και κατασκευάσει από το κέλυφος μιας χελώνας και τα έντερα ενός βοδιού. Μαγεμένος ο Φοίβος από την υπέροχη μουσική τον επιφορτίζει να φυλάει τις ουράνιες αγελάδες του και έτσι έγινε προστάτης των ποιμνίων.

Οι Έλληνες τον θεωρούσαν τον πιο έξυπνο από τους θεούς και πίστευαν ότι αυτός επινόησε το αλφάβητο, την μουσική κλίμακα, την αστρονομία και την πυγμαχία. Ήταν ο προστάτης των ταξιδιών, του εμπορίου, των κλεφτών και της αλχημείας, της μαγικής δηλαδή τέχνης που μεταστοιχειώνει τα μέταλλα σε χρυσό. Η ικανότητά του ως αλχημιστή επεκτάθηκε αργότερα και στην ιατρική και έτσι το κηρύκειο έγινε σύμβολο των ιατρών.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Ο Ερμής συμβολίζει την ρευστότητα που νικάει την ακαμψία. Είναι η δύναμη της μεσολάβησης, που προϋποθέτει νοημοσύνη, ρητορική ευχέρεια, λογοτεχνικό ταλέντο, κριτική και καμιά φορά ειρωνεία.

 

 

ΖΩΔΙΟ : ΚΑΡΚΙΝΟΣ

(Πλανήτης ΣΕΛΗΝΗ) 21 Ιουνίου - 22 Ιουλίου

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Η συνύπαρξη δύο παραπληρωματικών μορίων με αντίθετη κίνηση (Γιν - Γιάν)

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :
1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 48 και νεφελώματα
2. Σημαντικότερο νεφέλωμα η Μικρή Αχλύ η Μελίσσι.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο Καρκίνος είχε σταλεί από την θεά Ήρα να βοηθήσει την προστατευόμενή της Λερναία Ύδρα στην μάχη της εναντίον του Ηρακλή. Έτσι ο παμμεγέθης Καρκίνος παρενοχλούσε τον Ηρακλή, δαγκώνοντάς του το πόδι την στιγμή που η Ύδρα έσφιγγε και παρέλυε την κνήμη του με το κάτω μέρος του σώματός της. Ο Ηρακλής με το ρόπαλό του έκοβε ένα-ένα τα κεφάλια του τέρατος, αλλά από κάθε λαιμό ξεπηδούσαν δύο καινούργια κεφάλια. Τότε ο Ηρακλής ζήτησε την βοήθεια του φίλου του Ιόλαου, ο οποίος πήρε αναμμένους δαυλούς και έκαιγε τους λαιμούς της Ύδρας εκεί που ο ήρωας έκοβε τα κεφάλια.

Έτσι ο Ηρακλής εξόντωσε την Ύδρα και τελικά συνέθλιψε με το πέλμα του τον σύμμαχό της Καρκίνο. Η Ήρα, για να ανταμείψει τον Καρκίνο που σκοτώθηκε εξ αιτίας της, τον τοποθέτησε στον ουρανό δίπλα στον αστερισμό της Ύδρας και έτσι σχηματίστηκε το ζώδιο του Καρκίνου.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Το Καβούρι συμβολίζει την θάλασσα, το λίκνο κάθε ζωής. Αντιπροσωπεύει την παθητική, αλλά και δυναμική θηλυκή δύναμη της φύσης, την μητέρα που τρέφει αλλά και καταβροχθίζει τα πάντα. Το άτομο νοιώθει τα στοιχεία της ύπαρξης και του κόσμου και αποκτά την δυνατότητα της αντίληψης των γεγονότων σε όλο τους το εύρος.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Σελήνη, που θυμίζει την λάμψη του φωτός (σέλας), η Μήνη, που αφορά τις περιοδικές μεταμορφώσεις της κατά την διάρκεια μηνός.

ΣΥΜΒΟΛΟ : Η ημισέληνος ή μηνίσκος.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Η ψυχή και ο ασυνείδητος εαυτός.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μάζα ίση προς το 1/81 της μάζας της Γης.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Αδελφή του Ηλίου και κόρη του Υπερίωνα και της Θείας η Σελήνη παριστανόταν από τους ποιητές σαν μία παρθένος με εξαίσια ομορφιά, την οποία όφειλε στην μεγάλη καθαρότητα του ελληνικού ουρανού. Όταν προβάλλει στον ουρανό είναι η Μήνη με τα μεγάλα της φτερά και το χρυσό της στέμμα, που αφού έλουσε το υπέροχο σώμα της στα κύματα του Ωκεανού, φορά τα αστραφτερά από φως ρούχα της και οδηγεί το άρμα της με τα λαμπρά και ρωμαλέα άλογά του. Όταν αντίθετα εξαφανίζεται η Σελήνη φαίνεται απλά να απομακρύνεται πάνω στ' άλογό της προς τον γήινο ορίζοντα, απ' όπου σε λίγο θα υψωθεί το εκθαμβωτικό άρμα του Ηλίου. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις για τους έρωτές της, αλλά η περιφημότερη είναι η σχέση της με τον Ενδυμίωνα.
Ο Ενδυμίωνας ήταν βασιλιάς της Ήλιδας, τον οποίον ο Δίας πήρε μαζί του στον Όλυμπο και έκανε αθάνατο σαν ανταμοιβή για την δικαιοσύνη του. Όταν όμως αυτός έγινε εραστής της Ήρας, τον καταδίκασε να κοιμάται αιωνίως σε ένα σπήλαιο στην Καρία. Εκεί τον είδε η Σελήνη,  τον ερωτεύθηκε για την ομορφιά του και έκτοτε κάθε νύχτα τον επισκεπτόταν για να τον αγκαλιάσει και να τον θαυμάσει, χωρίς να μπορεί να τον απολαύσει λόγω του ύπνου του. 
Αργότερα η Σελήνη ταυτίστηκε με την θεά Άρτεμη και τους αποδίδανε κοινή λατρεία.
ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Η Σελήνη σχετίζεται με την γονιμότητα, την μητρότητα, την οικογένεια, την ανάπτυξη, το θάνατο, τη φθορά. Συνδέεται με την δυαδικότητα, τις φωτεινές και σκοτεινές ιδιότητες, τους ρυθμούς, τη μεταβολή, την ευαισθησία, τη μνήμη και προκαλεί ψυχική ευαισθησία, καρτερία αλλά και αστάθεια και δημιουργεί ονειροπόλους.

ΖΩΔΙΟ : ΛΕΩΝ
23 Ιουλίου - 22 Αυγούστου (Πλανήτης ΗΛΙΟΣ)

 

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ : Κεφαλή λιονταριού

 

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :

1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 81

2. Σημαντικότερο ο Βασιλίσκος.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Το λιοντάρι της Νεμέας γεννήθηκε από την ένωση του Όρθρου, γιου του Τυφώνα και της Έχιδνας, με την Χίμαιρα. Το είχε αναθρέψει η θεά Ήρα και μετά το εξαπέλυσε στα δάση της Νεμέας, όπου προκαλούσε μεγάλες καταστροφές. Ο βασιλιάς της Τίρυνθας Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να το σκοτώσει. Εκείνος κατάφερε και το σκότωσε μετά από πάλη μαζί του και έκτοτε το δέρμα του, την λεοντή, το φορούσε σαν ένδυμα άτρωτο και το κεφάλι το έκανε περικεφαλαία.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Ο ηλιακός ήρωας δαμάζει την δύναμη της φωτιάς του ηλιακού ζώου και με γνώμονα την αρχοντιά της υπεροχής ξεκινάει για την κατάκτηση της γνώσης.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Ήλιος

ΣΥΜΒΟΛΟ :Κύκλος με μια τελεία στο κέντρο.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Η συνείδηση, η φωτισμένη πλευρά του νου.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μάζα ίση προς 331.965 φορές την μάζα της Γης.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο Ήλιος ήταν γιος του Τιτάνα Υπερίωνα, γιου του Ουρανού και της Γαίας, και της αδελφής του Θείας. Όταν ο Δίας κατατρόπωσε τους Τιτάνες και έγινε κοσμοκράτορας, έδειξε μεγάλη ευμένεια προς τον Ήλιο και χωρίς να του στερήσει το αξίωμα να φωτίζει τον κόσμο του έφτιαξε μεγαλοπρεπή οίκο από χρυσό, διακοσμημένο με διάφορους λίθους, για να κατοικεί στον ουρανό. Όταν ερχόταν η ώρα να βγει να φωτίσει τον κόσμο, οι Ώρες ετοίμαζαν το άρμα του, που το είχε φτιάξει ο Ήφαιστος σαν ένα κοίλο ποτήρι από χρυσό, μέσα από το οποίο κατεύθυνε τα πτερωτά άλογα, που το έσυραν, στην ουράνια διαδρομή του. Μπροστά του πήγαινε η Ηώς και πρώτος απ' όλους πετούσε με την μορφή δαίμονα ο Φωσφόρος η Εωσφόρος με μέτωπο που ακτινοβολούσε.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Επειδή ο Ήλιος διαλύει τα σκότη, συμβολίζει την πηγή της ανθρώπινης γνώσης και σοφίας, αλλά η δύναμη της θερμότητάς του κατακαίει όποιον δεν τον σέβεται φέρνοντάς του φωτιά και ξηρασία. Προκαλεί ζωτικότητα, ηγεμονία, ελευθερία, ικανότητα και δημιουργεί ευσυνείδητους και φιλόδοξους άντρες, διεγείροντας την λογική και την δημιουργική φαντασία.

 ΖΩΔΙΟ : ΠΑΡΘΕΝΟΣ (Πλανήτης ΕΡΜΗΣ)
23 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

                              ΣΥΜΒΟΛΟ : 

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :

1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 120 και σμήνος γαλαξιών
2. Σημαντικότερο άστρο ο Στάχυς.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Κατά μίαν εκδοχή ο αστερισμός της Παρθένου ταυτίζεται με την Δήμητρα, αλλά και με την κόρη της την όμορφη 

Περσεφόνη, τimage081ην οποία ερωτεύτηκε ο Άδης και την απήγαγε. Η θεά Δήμητρα θύμωσε πολύ και πρόσταξε στην Γη να μην ανθίσει κανένα λουλούδι και να μην καρποφορήσει κανένα δέντρο. Προκειμένου να μην εξαφανισθεί η ανθρωπότητα από τον λοιμό, ο Δίας μεσολάβησε στον αδελφό του Πλούτωνα και συμφωνήθηκε να μένει η Περσεφόνη ένα τρίτο του έτους με τον Άδη (τον χειμώνα, την εποχή της νέκρωσης της Φύσης από την Δήμητρα) και τους υπόλοιπους μήνες με την μητέρα της και τους άλλους θεούς στον Όλυμπο (άνοιξη και καλοκαίρι, οπότε η χαρούμενη Δήμητρα ανανεώνει την βλάστηση στην Γη). Οι αρχαίοι Έλληνες την φανταζόντουσαν να κρατάει στο δεξί της χέρι ένα κλαδί φοίνικα και στο αριστερό της ένα στάχυ, σαν θεά του θερισμού.

Κατά τον Άρατο, η Παρθένος παριστάνει την θεά Αστραία, κόρη του Δία και της Θέμιδας (η του Τιτάνα Αστραίου και της Ηούς), που ήταν θεά της Αγνότητας και της Δικαιοσύνης, γι' αυτό και ονομαζόταν και Δίκη. Κατά την διάρκεια του Χρυσού αιώνα της δικαιοσύνης, που οι ποιητές ονόμαζαν αιώνα της Αστραίας, αυτή και οι λοιποί θεοί συγκατοικούσαν με τους ανθρώπους στην Γη. Όταν όμως άρχισε η εγκληματικότητα και οι πόλεμοι μεταξύ των ανθρώπων, οι θεοί εγκατέλειψαν την Γη και η Αστραία ανέβηκε στον ουρανό και σχημάτισε τον αστερισμό της Παρθένου. Συνήθως παριστανόταν να κρατάει στο ένα χέρι τον ζυγό της δικαιοσύνης και ένα κλαδί φοίνικα και στο άλλο ένα στάχυ η ένα σπαθί.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ :

Συμβολίζει την δυνατότητα του ατόμου να αναλύει την πραγματικότητα και να αποκτά διεισδυτικότητα στην κατανόηση της ζωής και της ύπαρξης.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Ερμής

ΣΥΜΒΟΛΟ : Το κηρύκειο.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Γεφύρωμα μεταξύ του ατόμου και των δυνατοτήτων του.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :

Μέση απόσταση από τον Ήλιο 57.850.000 Χαμ, μάζα ίση προς το 0,04 της μάζας της Γης. Ο δεύτερος πιο μικρός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αλλά ο πιο ταχύς.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ :

Καρπός του έρωτα του Δία προς την κόρη του Άτλαντος νύμφη Μαία image083ήταν κατά βάση θεός του ανέμου, κατ' άλλους δε του λυκόφωτος και των μεταβολών του ουρανού. Λόγω της επινοητικότητάς του και της δύναμης και ταχύτητάς του χρίστηκε αγγελιαφόρος των θεών, και είχε προικιστεί με φτερωτά σαντάλια και φτερωτή περικεφαλαία.

Νεογέννητο μωρό ακόμη έφυγε από την κούνια του εν αγνοία της μητέρας του και έκλεψε τις ιερές αγελάδες του ετεροθαλή αδελφού του Απόλλωνα. Ο θεός του Ηλίου θύμωσε πολύ και ο Δίας ανάγκασε τον Ερμή να επιστρέψει τις αγελάδες. Για να εξευμενίσει τον Απόλλωνα ο Ερμής άρχισε να παίζει τις χορδές της λύρας του που είχε εφεύρει και κατασκευάσει από το κέλυφος μιας χελώνας και τα έντερα ενός βοδιού. Μαγεμένος ο Φοίβος από την υπέροχη μουσική τον επιφορτίζει να φυλάει τις ουράνιες αγελάδες του και έτσι έγινε προστάτης των ποιμνίων.

Οι Έλληνες τον θεωρούσαν τον πιο έξυπνο από τους θεούς και πίστευαν ότι αυτός επινόησε το αλφάβητο, την μουσική κλίμακα, την αστρονομία και την πυγμαχία. Ήταν ο προστάτης των ταξιδιών, του εμπορίου, των κλεφτών και της αλχημείας, της μαγικής δηλαδή τέχνης που μεταστοιχειώνει τα μέταλλα σε χρυσό. Η ικανότητά του ως αλχημιστή επεκτάθηκε αργότερα και στην ιατρική και έτσι το κηρύκειο έγινε σύμβολο των ιατρών.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ :

Ο Ερμής συμβολίζει την ρευστότητα που νικάει την ακαμψία. Είναι δύναμη της μεσολάβησης, που προϋποθέτει νοημοσύνη, ρητορική ευχέρεια, λογοτεχνικό ταλέντο, κριτική και καμιά φορά ειρωνεία.

ΖΩΔΙΟ : ΖΥΓΟΣ

(Πλανήτης Αφροδίτη)

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

                                   ΣΥΜΒΟΛΟ :  Ζυγός

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :
1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 52
2. Τα σημαντικότερα άστρα του φτιάχνουν στον ουρανό μια ζυγαριά.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο Ζυγός ήταν ένα από τα σύμβολα της θεάς Θέμιδας, που εθεωρείτο εκπρόσωπος της αμερόληπτης θείας Δικαιοσύνης. Η θεά Θέμις ήταν κόρη του Ουρανού και της Γης. Εimage092ίναι η θεότητα που εκτελώντας τις εντολές του Δία επιβάλλει την τάξη στον Όλυμπο και προεξάρχει σε όλες τις τελετές των θεών. Είναι μετά την Μήτι, που συμβολίζει την νόηση, η κατά τον Ησίοδο δεύτερη σύζυγος του Δία, ως προσωποποίηση της τάξης, γι' αυτό παρίσταται συχνά να κάθεται πλάι στον θρόνο του Δία για να εμπνέει σ' αυτόν σοφία. Προστατεύει όλους τους θεσμούς και ιδιαίτερα τον της φιλοξενίας, και επί της Γης βρίσκει τα ίχνη κάθε αδικίας και βλέπει τα πάντα. Προΐσταται της ανθρώπινης δικαιοσύνης, η οποία είναι όμως ουράνιας προέλευσης διότι συνδέεται με την παγκόσμια τάξη. Διαθέτει επίσης προφητικές ικανότητες και γι' αυτό ο Αισχύλος την θεωρεί μητέρα του προορατικού Προμηθέα, ενώ στους Δελφούς την ανέφεραν σαν κάτοχο του μαντείου μέχρις ότου το παραχώρησε στον Απόλλωνα. Η Θέμις είναι η μητέρα των Ωρών, που έφεραν τα ονόματα των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων της : Ευνομία, Δίκη και Ειρήνη.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Συμβολίζει την δυνατότητα του ατόμου να αναπτύσσει την κρίση του επιζητώντας την αρμονία μέσα από την εξισορρόπηση των αντιθέτων.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Αφροδίτη

ΣΥΜΒΟΛΟ : Κύκλος πάνω από ένα σταυρό.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Κυριαρχία του πνεύματος επί της ύλης, έχει γίνει αποδεκτό διεθνώς σαν το σύμβολο της γυναίκας.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 108.100.000 χλμ, μάζα ίση προς το 0,81 της μάζας της Γης. Επειδή καλύπτεται από σύννεφα θειικού οξέος που αντανακλούν το φως, είναι το τρίτο πιο λαμπερό αστέρι του ουρανού, που ο λαός το ονομάζει Αυγερινό και Αποσπερίτη.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα τού πατέρα του Ουρανού, τα πέταξε στην θάλασσα και από την συνένωσή τους με τους αφρούς της θάλασσας αναδύθηκε μια πανέμορφη θεά, η Αφροδίτη που τα κύματα την έβγαλαν σε μια ακρογιαλιά της Πάφου, στην Κύπρο.

Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Οι θεοί της επέβαλαν να παντρευτεί τον ασχημότερο των θεών, τον κουτσό Ήφαιστο και εκείνη δημιούργησε ερωτικές σχέσεις με πολλούς θεούς αλλά και θνητούς. Την συνοδεύουν οι τρεις Χάριτες, που της υφαίνουν τα ρούχα της, την λούζουν, την μυρώνουν, την ντύνουν και την συνοδεύουν στους χορούς. Όταν κάποια μέρα ο Ήφαιστος πληροφορείται από τον Απόλλωνα ότι εκείνη την στιγμή τον απατούσε με τον Άρη, αποφασίζει να εκδικηθεί και φτιάχνει ένα σιδερένιο δίχτυ με το οποίο ακινητοποιεί το ερωτικό ζευγάρι και προσκαλεί όλους τους θεούς να έλθουν για να κρίνουν τους μοιχούς. Εν τέλει, μεσολαβεί ο Ποσειδώνας και ελευθερώνονται οι δύο θεοί. Από την σχέση της αυτή απέκτησε τον Φόβο, τον Δείμο, την Αρμονία και τον Έρωτα.

Στον αγώνα ομορφιάς με την Ήρα και την Αθηνά, ο Πάρις της δίνει το μήλο της πιο όμορφης, και γι' αυτό εκείνη τον βοηθάει αργότερα να απαγάγει την Ωραία Ελένη. Έτσι γίνεται η αφορμή να ανάψει ο Τρωικός πόλεμος, στον οποίο παίρνει το μέρος του Πάρι και των Τρώων. Επειδή όμως δεν ήταν πλασμένη για πολέμους, πληγώνεται από τον Διομήδη και εξευτελίζεται από την Αθηνά.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Η Αφροδίτη είναι η ζωντανή συμβολική εικόνα του Έρωτα. Συμβολίζει την θηλυκή, παρθένα και γόνιμη ουσία της Φύσης, που όταν αργότερα ενώνεται με το αρσενικό θείο πυρ του Άρη γεννά τον Έρωτα, με τον οποίο τελειούται το έργο της κοσμογονίας Συμβολίζει ακόμη το αισθητικά ωραίο, που καλλιεργεί την γλυκύτητα, το κάλλος, την αρμονία, τον καλλωπισμό, και γεμίζει την ζωή με τέχνη, αρώματα και άνθη. Δημιουργεί τις παρορμήσεις των επιθυμιών.

ΖΩΔΙΟ : ΣΚΟΡΠΙΟΣ

(Πλανήτης Πλούτων) - 23 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Η ουρά και το κέντρο του σκορπιού
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :
1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : πολλά
2. Το σχήμα του μοιάζει πάρα πολύ με το ερπετό που συμβολίζει.
3. Σημαντικότερο άστρο ο Αντάρης (αντί του Άρη).

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Πρόκειται για το μυθολογικό ζώο που σκότωσε τον γίγαντα Ωρίωνα. Κατά μίαν εκδοχή ο θεός Απόλλων έστειλε το θανατηφόρο Σκορπιό εναντίον του Ωρίωνα για να μην ενωθεί ερωτικά, θνητός αυτός, με την αθάνατη Αρτέμιδα. Μπορεί όμως να το έκανε και η Γη για να σταματήσει την εξαφάνιση των αγρίων ζώων της Κρήτης από τον ακαταμάχητο κυνηγό. Κατ' άλλην εκδοχή την διαταγή την έδωσε η ίδια η Άρτεμις επειδή αποπειράθηκε να την βιάσει. Τελικά ο Σκορπιός και ο Ωρίωνας αλληλοεξοντώθηκαν, και ο Δίας, αφού τους έκανε αστερισμούς, διέταξε να ανατέλλει ο ένας την στιγμή που δύει ο άλλος.

Ο Σκορπιός σαν αστερισμός έγινε η αιτία του θανάτου του Φαέθοντα, του γιου του Ηλίου. Κάποια μέρα ο νεαρός Φαέθοντας οδηγούσε το άρμα του πατέρα του στον ουρανό, και είδε μπροστά του τα ζώα του ζωδιακού κύκλου, αλλά κυρίως τον τρομερό Σκορπιό που τον απείλησε με τις δαγκάνες του, και τρόμαξε τόσο πολύ, που έχασε τον έλεγχο του άρματος και τα άλογα αφήνιασαν. Έκαψε όλα τα άστρα στο πέρασμά του, ξέρανε την Γη, δημιουργώντας ερήμους στην Αφρική και μαυρίζοντας το δέρμα των ανθρώπων από τους οποίους πέρασε κοντά. Ο Δίας για να σώσει την Γη κατακεραύνωσε τον Φαέθοντα και ο άτυχος νέος έπεσε νεκρός στις όχθες του Ηριδανού ποταμού. Οι αδελφές του, που τον θρηνούσαν, μεταμορφώθηκαν σε νεφελώματα, για να μπορούν να τον μοιρολογούν αιώνια χύνοντας δάκρυα από κεχριμπάρι.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Είναι το ζώδιο της επικράτησης των ενστίκτων με κυρίαρχο αυτό της διαιώνισης του είδους, μέσα από τα οποία αναπτύσσεται και καθοδηγεί η διορατικότητα.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Πλούτων (άλλη ονομασία του Άδη)

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Σταυρός που πάνω του ακουμπάει ένα ημικύκλιο και μέσα σ' αυτό υπάρχει ένας κύκλος.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Πνεύμα χαλκευμένο μέσα στη δοκιμασία της ύλης.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 5.906.000.000 Χλμ.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο Άδης ήταν γιος του Κρόνου και της Ρέας, και αδελφός του Δία. Κατά τους θεογονικούς μύθους, ο Δίας, γλύτωσε από τον Κρόνο χάρις στην φασκιωμένη πέτρα που έδωσε η Ρέα στον σύζυγό της να καταπιεί αντ' αυτού. Έπειτα με το «φάρμακο» της Μήτιδας αναγκάστηκε ο Κρόνος να «εξεμέσει» και τα υπόλοιπα αδέλφια του Δία και έτσι άρχισε η Τιτανομαχία. Από την μια μεριά ήταν ο Κρόνος και οι Τιτάνες και από την άλλη ο Δίας, τα αδέλφια του, οι Εκατόγχειρες και οι Κύκλωπες, που έδωσαν στον καθένα και από ένα όπλο. Στον Δία έδωσαν τον κεραυνό, στον Ποσειδώνα την τρίαινα, και στον Άδη την «κυνέην», έναν σκούφο που έκανε αόρατο όποιον τον φορούσε. Όταν η Τιτανομαχία τελείωσε, τα τρία αδέλφια μοιράστηκαν με κλήρο τον κόσμο και ο Δίας πήρε την δυναστεία του ουρανού, ο Ποσειδώνας της θάλασσας και ο Άδης την κυριαρχία του Κάτω Κόσμου.

Ο Κάτω Κόσμος, ήταν μια τεράστια υπόγεια, περιφραγμένη έκταση, την πύλη του οποίου φύλαγε ο τρομερός σκύλος Κέρβερος, που είχε τρία κεφάλια, φίδια τυλιγμένα στον λαιμό του και ένα κεφάλι δράκου στην ουρά. Στον Κάτω Κόσμο επιτρεπόταν μόνο η είσοδος και όχι η έξοδος και τα κλειδιά της πύλης τα κρατούσε ο ήρωας Αιακός. Οι νεκροί έφθαναν με την καθοδήγηση του θεού Ερμή στην πύλη, αφού διέπλεαν τον ποταμό Αχέροντα και την Αχερουσία λίμνη (που ανήκαν στον πάνω κόσμο) με την βάρκα του Χάροντα.

Ο Άδης ερωτεύτηκε και απήγαγε την κόρη της θεάς Δήμητρας Περσεφόνη, την οποία έκανε γυναίκα του, και η οποία μετά από παρέμβαση του Δία ζούσε ένα τρίτο του έτους με τον σύζυγό της (την εποχή της νεκρώσεως της Γης) και τον υπόλοιπο χρόνο με την μητέρα της στον Όλυμπο (την εποχή της ανθοφορίας και της καρποφορίας της Γης). Η Γη επομένως στην οποία κατοικεί ο Άδης δεν είναι μόνο φυλακή των νεκρών, αλλά και η πηγή των καρπών με τους οποίους τρέφεται ο άνθρωπος.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Ο Πλούτων κυβερνά τον θάνατο, την αναγέννηση, την μεταμόρφωση. Σαν κυβερνήτης των νεκρών λέγεται Άδης, αλλά σαν θεός της αγροτικής αφθονίας, που παρέχει τον αγροτικό πλούτο επί της Γής ονομάζεται Πλούτων.

ΖΩΔΙΟ : ΤΟΞΟΤΗΣ
22 Νοεμβρίου - 20 Δεκεμβρίου (Πλανήτης Δίας)

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Τόξο με βέλος.

 

 

 

 

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :
1.Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : πολλά αστρικά σμήνη
2.Σημαντικότερο : αστρικό σμήνος Μ8.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Το ζώδιο του Τοξότη παριστάνει τον προστάτη του κυνηγιού και των κυνηγών Κένταυρο Χείρωνα, που ήταν γιος του Κρόνου και της Ωκεανίδας Φιλύρας, με την οποία ενώθηκε μεταμορφωμένος σε άλογο, για να μην τον ιδεί η σύζυγός του Ρέα. Ο Χείρων ήταν αθάνατος και ζούσε μαζί με την μητέρα του σε μια σπηλιά στο image117Πήλιο, το Χειρώνιο άντρο. Αφού εκπαιδεύτηκε από τον Απόλλωνα και την Άρτεμη στην βοτανολογία, την ιατρική, την αστρονομία, την μουσική, την τοξοβολία και το κυνήγι, έγινε ο πιο σπουδαίος δάσκαλος της μυθολογικής αρχαιότητας, με μαθητές όπως τον Ιάσονα, τον Ηρακλή, τους Διόσκουρους τον Αχιλλέα, τον θεό Ασκληπιό, τον Πηλέα και πολλούς άλλους γνωστούς ήρωες.

Τον θάνατο του αγαθού Κενταύρου προκάλεσε κατά λάθος ο Ηρακλής, όταν μια μέρα που κυνηγούσε τον πλήγωσε κατά λάθος στο γόνατο με ένα βέλος βουτηγμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρων, μην αντέχοντας τους φοβερούς πόνους, προσέφερε την αθανασία του στον Τιτάνα Προμηθέα με αντάλλαγμα την δική του θνητή ζωή. Ο Δίας συγκινήθηκε από τον τραγικό του θάνατο και τον έκανε αστερισμό γνωστό σαν Τοξότη για χάρη της τοξευτικής του δεινότητας.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Είναι το ζώδιο της αγνότητας και της πνευματικής παρθενίας. Το πνεύμα αποκτά γνώση και μέσα από αυτήν πολεμά τα ένστικτα και τα ανθρώπινα πάθη και το άτομο αποκτά εντιμότητα.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Δίας

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Ημικύκλιο ανυψωμένο πάνω σε σταυρό.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Θρίαμβος του νου επί της ύλης.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 777.600.000 χλμ, μάζα ίση προς 316,94 φορές την μάζα της Γης. Αποτελείται κυρίως από αέρια υδρογόνο και ήλιο και δεν έχει στερεή επιφάνεια.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ: Ο Δίας η Ζευς ήταν γιος της Ρέας και του Κρόνου, που κατάπινε τα παιδιά του, για να μην σφετεριστεί κανένα από αυτά την εξουσία του. Η Ρέα για να σώσει τον Δία, τον γέννησε κρυφά σε ένα σπήλαιο της Κρήτης και έδωσε στον Κρόνο και κατάπιε στην θέση του μια πέτρα. Εκεί, στο Ιδαίον άντρο, το θείο μωρό τρεφόταν από το γάλα της Αιγός Αμάλθειας η κατ' άλλους από τις Πλειάδες, που του έφερναν αμβροσία από τις άκρες του Ωκεανού καθώς και ένα μεγάλο αετό που αντλούσε με το ράμφος του νέκταρ από την πέτρα και του το έφερνε για ποτό. Τον φύλαγαν οι Κορύβαντες (η Κουρήτες), που, για να μην ακούσει ο Κρόνος τα κλάματα του μωρού, χόρευαν ένοπλοι και θορυβωδώς τον λεγόμενο Πυρρίχιο χορό. Στην παιδική του ηλικία οι Κουρήτες τον μετέφεραν για μεγαλύτερη ασφάλεια στην Αρκαδία, όπου τον ανέλαβαν οι εκεί Νύμφες. Αργότερα, σαν νεαρός άρχισε καλυμμένος από διαφορετικές μεταμορφώσεις να περιτρέχει τα διάφορα μέρη του κόσμου. Σε μια περιπλάνησή του στην Σάμο, μεταμορφωμένος σε κόκκυγα, συνάντησε και ερωτεύτηκε την αδελφή του Ήρα και της υποσχέθηκε, ότι θα την κάνει σύζυγό του όταν θα βασιλέψει. Από την κρυφή τους σχέση γεννήθηκε ο θεός Ήφαιστος.

Όταν ο Δίας έγινε αρκετά δυνατός εκθρόνισε τον πατέρα του Κρόνο και τον ανάγκασε να εξεμέσει και τα αδέλφια του, Άδη και Ποσειδώνα. Για την κατάληψη όμως της εξουσίας του ουρανού χρειάστηκε να δώσει σκληρές μάχες σ' έναν πόλεμο που ονομάστηκε Τιτανομαχία. Απ' την μια μεριά ήταν ο Κρόνος με τα αδέλφια του τους Τιτάνες και από την άλλη ο Δίας με τα αδέλφια του, που είχαν συμμάχους των τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες, τους οποίους απελευθέρωσε ο Δίας από τα Τάρταρα μετά από συμβουλή της μητέρας τους Γαίας. Οι Κύκλωπες έδωσαν σε κάθε αδελφό από ένα όπλο. Στον Δία έδωσαν τον κεραυνό, στον Ποσειδώνα την τρίαινα, και στον Άδη την «κυνέην», έναν σκούφο που έκανε αόρατο όποιον τον φορούσε. Όταν οι Τιτάνες νικήθηκαν, τα τρία αδέλφια μοιράστηκαν με κλήρο τον κόσμο και ο Διας πήρε την δυναστεία του ουρανού, ο Ποσειδώνας της θάλασσας και ο Άδης την κυριαρχία του Κάτω Κόσμου.

Μόλις ανέλαβε την εξουσία των ουρανών ο Ζευς πήρε σαν σύζυγό του την θεά Μήτι, που γνώριζε όλα τα θεία και τα ανθρώπινα πράγματα. Όταν όμως ο Ουρανός και η Γαία τον προειδοποίησαν ότι, αν αποκτούσε αρσενικό παιδί από την Μήτι, αυτό θα τον εκθρόνιζε, εκείνος κατάπιε την έγκυο Μήτι και όταν συμπληρώθηκε ο χρόνος του τοκετού γέννησε με την βοήθεια του Ηφαίστου μέσα από το κεφάλι του την θεά Αθηνά. Στην συνέχεια είχε σχέσεις με διάφορες θεές και μεταξύ άλλων απέκτησε: από την Θέμιδα τις τρεις Ώρες, από την Δήμητρα την Περσεφόνη, από την Μνημοσύνη τις Μούσες, από τη Φοίβη τον Απόλλωνα και την Άρτεμη και από την Μαία τον θεό Ερμή. Τέλος ανακήρυξε νόμιμη σύζυγό του την Ήρα από την οποία απέκτησε την Ήβη, τον Άρη και την Ειληθεία. Είχε όμως ερωτικές σχέσεις και με διάφορες θνητές, όπως με την Αλκμήνη, που γέννησε τον Ηρακλή, την Σεμέλη, που γέννησε τον Διόνυσο, την Λητώ, την Λήδα, την Ευρώπη, την Αντιόπη, κ.α. Ο Δίας ήταν θεός του ουρανού, «πατήρ ανδρών τε θεών τε», που διαχειριζόταν τον κεραυνό και έδινε ζωή στα πάντα.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Ο Δίας συμβολίζει την μελλοντική υλική μεταβολή σαν αποτέλεσμα ενεργής θέλησης, που ξεκινάει από την νεανικότητα, την ζέση και την πρωτοβουλία. Παροτρύνει στην παρατήρηση των σχέσεων και των νόμων του Κόσμου, στην αναζήτηση της τάξης, της ανώτερης γνώσης, της δικαιοσύνης και της ευτυχίας.

ΖΩΔΙΟ : ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (Πλανήτης Κρόνος)
21 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Τα δύο πρώτα γράμματα της λέξης «τράγος»

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 48

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Το ζώδιο του Αιγόκερω συμβολίζει, κατά μίαν εκδοχή, την Αίγα Αμάλθεια, με το γάλα της οποίας τράφηκε στην Κρήτη ο Δίας όταν ήταν μωρό. Από ευγνωμοσύνη ο Δίας, μόλις πέθανε την έκανε αστερισμό και δώρισε το ένα της κέρατο στις Νύμφες που τον φρόντιζαν όταν ήταν στο Ιδαίον Άντρο, Ελίκη και Κυνόσουρα. Το κέρατο αυτό ονομάστηκε «Κέρας της Αμάλθειας» η «Κέρας της Αφθονίας», διότι με αυτό μπορούσε κανείς να αποκτήσει ότι ήθελε. Με το άτρωτο δέρμα της Αμάλθειας έντυσε ο Δίας την ασπίδα του, που ονομάστηκε γι' αυτό Αιγίδα και προστάτευε απόλυτα όποιον την κρατούσε. Από κει προέρχεται και η σημερινή έκφραση «υπό την αιγίδα...», που σημαίνει υπό την προστασία κάποιου.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Αιγόκερως είναι ο Αιγίπαν, που είχε σώμα κατσίκας και ουρά ψαριού και βοήθησε τον Ερμή να κλέψουν και να ξαναπροσαρμόσουν τα νεύρα του Δία, που του είχε αφαιρέσει ο Γίγαντας Τυφώνας. Έτσι ο Δίας ανάκτησε τις δυνάμεις του, κατάφερε τελικά να νικήσει τον φοβερό του αντίπαλο και για να δείξει την ευγνωμοσύνη του έκανε τον Αιγίπαν αστερισμό.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Συμβολίζει την ψυχή του Κόσμου, το κεντρικό Πυρ της Γης, Τον Τράγο της ναϊτικής παράδοσης, τον τροχό της Ειμαρμένης. Το άτομο χρησιμοποιεί τις γνώσεις του με μέτρο την σύνεση και αποκτά πείρα.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Κρόνος

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Σταυρός που υπερέχει ενός ημικυκλίου.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Η ύλη κυριαρχεί στον νου.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 1.425.600.000 χλμ, μάζα ίση προς το 94,90 της μάζας της Γης.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο Κρόνος ήταν ο μικρότερος από τα παιδιά του Ουρανού και της Γης, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Τιτάνες, οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες. Ο Ουρανός φοβούμενος την μεγάλη δύναμη των παιδιών του τα έδεσε με αλυσίδες στα έγκατα της Γης. Βλέποντας η Γη την δυστυχία των παιδιών της πείθει τον Κρόνο να κόψει τα γεννητικά όργανα του πατέρα του με ένα δρεπάνι και να αναλάβει την εξουσία των Ουρανών.

Όταν ο Κρόνος ανέλαβε την εξουσία απελευθέρωσε τους Τιτάνες αδελφούς του, όχι όμως τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες που τους φοβόταν, και πήρε για σύζυγό του την αδελφή του Ρέα. Επειδή ο Ουρανός τον καταράστηκε να τιμωρηθεί με τον ίδιο τρόπο για την πράξη του από κάποιον από τους γιους του, ο Κρόνος για να προφυλαχθεί κατάπινε κάθε αρσενικό παιδί την επομένη της γέννησής του. Πρώτα γεννήθηκαν η Εστία, η Δήμητρα και η Ήρα και κατόπιν ο Άδης (η Πλούτων) και ο Ποσειδώνας τους οποίους και κατάπιε. Όταν η Ρέα είδε την σκληρότητα του συζύγου της, αποφάσισε να σώσει το επόμενο αρσενικό παιδί της, που ήταν ο Δίας. Όπως λοιπόν την συμβούλεψαν ο Ουρανός και η Γη, γέννησε τον Δία στην Κρήτη, τον έκρυψε σε ένα σπήλαιο, και στην θέση του σπαργάνωσε μια μεγάλη πέτρα, την οποία κατάπιε ο Κρόνος αντί του Δία.

Μόλις ο Δίας ανδρώθηκε, σε συνεργασία με την Μήτι έβαλε ένα φάρμακο στο οινόμελο του Κρόνου και αυτός εξέμεσε τα αδέλφια του, Άδη και Ποσειδώνα και ξεκίνησε εναντίον του πατέρα του έναν πόλεμο που ονομάστηκε Τιτανομαχία. Απ' την μια μεριά ήταν ο Κρόνος με τα αδέλφια του τους Τιτάνες και από την άλλη ο Δίας με τα αδέλφια του, που είχαν συμμάχους των τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες, τους οποίους απελευθέρωσε ο Δίας από τα Τάρταρα μετά από συμβουλή της μητέρας τους Γαίας. Τα τρία αδέλφια έκανα πολεμικό συμβούλιο και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που τους χάρισαν οι Κύκλωπες. Ο Άδης, αόρατος από την μαγική δύναμη του σκούφου του (της κυνέας) μπήκε στο δωμάτιο του Κρόνου και του έκλεψε τα όπλα του, ο Ποσειδώνας τον απειλούσε με την τρίαινά του και έτσι ο Δίας βρήκε ευκαιρία και τον σώριασε κάτω με τον κεραυνό του. Από την άλλη μεριά, οι Εκατόγχειρες έριξαν τεράστιους βράχους πάνω στους υπόλοιπους Τιτάνες και τέλος ο Τράγος-Πάνας με μια τρομακτική κραυγή τους έτρεψε σε φυγή. Από αυτή την κραυγή του Πάνα βγήκε και η σημερινή λέξη «πανικός», που σημαίνει τον μεγάλο φόβο. Ο Δίας έκλεισε τους Τιτάνες στα Τάρταρα, όπου τους φυλάνε οι Εκατόγχειρες, και τιμώρησε τον αρχηγό τους Άτλαντα να κρατάει αιώνια τον ουρανό στους ώμους του.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Ο Κρόνος συμβολίζει την μεταβολή που έχει γίνει στον πνευματικό κόσμο του ατόμου σαν αποτέλεσμα του διαλεκτικού τρόπου σκέπτεσθαι. Οδηγεί στην δημιουργία της παράδοσης, στην ανάπτυξη της βαθύνοιας, της συγκέντρωσης, της σοβαρότητας, της επιμέλειας, της ανθεκτικότητας και την σκληραγωγία στην πορεία προς το πεπρωμένο.

ΖΩΔΙΟ : ΥΔΡΟΧΟΟΣ
20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου (Πλανήτης Ουρανός)

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ : Πιθανώς από την κυματοειδή κίνηση των ρευστών.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 100

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο αστεριμός του Υδροχόου παριστάνει τον Γανυμήδη, που ήταν γιος του Τρώα και της Καλλιρόης και ο πιο όμορφος άντρας που γέννησε η Φύση. Ο Δίας, γοητευμένος από την απαράμιλλη ομορφιά του, μεταμορφώθηκε σε αετό και κατέβηκε στις πεδιάδες της Τροίας και τον απήγαγε, για να τον πάρει κοντά του στον Όλυμπο και να του χαρίσει την αιώνια νεότητα και ομορφιά. Στον απαρηγόρητο πατέρα του ο Δίας χάρισε τα περίφημα άλογά του, που έγιναν αργότερα η αιτία της θανάτωσης του βασιλιά της Τροίας Λαομέδοντα από τον Ηρακλή. Τον Γανυμήδη τον έκανε οινοχόο των θεών στη θέση της Ήβης, προκαλώντας την δυσαρέσκεια της μητέρας της Ήρας. Τελικά οι πιέσεις και τα παράπονα των δύο γυναικών ανάγκασαν τον Δία να μεταμορφώσει τον ευνοούμενό του στον αστερισμό του Υδροχόου, χαρίζοντάς του την αθανασία.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ: Ο Γανυμήδης συμβολίζει τον δαίμονα που διαχέει και διασκορπίζει στην Γη τα ουράνια ύδατα, το νέκταρ, το ποτό της αθανασίας. Το άτομο διακατέχεται από τον κόσμο των ιδεών και ο ιδεαλισμός του το οδηγεί στον ανθρωπισμό.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Ουρανός

ΣΥΜΒΟΛΟ :

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Το πνεύμα κυριαρχείται από τον νου και λειτουργώντας μέσα στην ύλη συνθέτει τις ιδιότητες όλων των πλανητών.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 2.868.100.000 χλμ, μάζα ίση προς το 14,66 της μάζας της Γης.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο Ουρανός γεννήθηκε από την Γη, όπως και τα Όρη και ο Πόντος, δίχως πόθο ερωτικό. Η Γη τον αναδεικνύει σε βασιλικό σύζυγό της και μαζί του γεννά τους Τιτάνες (Ωκεανό, Κοίο, Κρείο, Υπερίωνα και Ιαπετό), τις Τιτανίδες (Ρέα, Τηθύν, Φοίβη, Θεία, Θέμιδα και Μνημοσύνη), τους Κύκλωπες (Βρόντη, Στερόπη και Άργη), τους Εκατόγχειρες (Κόττο, Βριάρεο και Γύγη) και τελευταίο τον Κρόνο. Επειδή φοβόταν την μεγάλη δύναμη των παιδιών του, τα έδεσε με αλυσίδες στα έγκατα της Γης. Βλέποντας η Γη την δυστυχία των παιδιών της, προτρέπει τους Τιτάνες να εκδικηθούν τον πατέρα τους αλλά μόνον ο μικρότερος, ο Κρόνος, είχε την τόλμη να το αναλάβει. Τότε η Μητέρα Γη έφτιαξε ένα δρεπάνι από πυρόλιθο, το έδωσε στον Κρόνο και τον έκρυψε εκεί που ο Ουρανός πλάγιαζε μαζί της. Όταν το βράδυ ο Ουρανός ήλθε και αγκάλιασε την Γη, πετάχτηκε ξαφνικά ο Κρόνος και με το δρεπάνι θέρισε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του. Κάποιες σταγόνες από το αίμα του Ουρανού έπεσαν πάνω στην Μητέρα Γη και εκείνη γέννησε τις τρεις Ερινύες, που εκδικούνταν την πατροκτονία και την επιορκία, (την Αληκτώ, την Τισιφόνη και την Μέγαιρα), τους Γίγαντες και τις Νύμφες της μελιάς (κοινά φλαμουριάς). Τα γεννητικά όργανα του Ουρανού ο Κρόνος τα πέταξε στην θάλασσα και τυλιγμένα στους αφρούς της ταξίδεψαν με τα κύματα από τα Κύθηρα ως την Κύπρο, όπου σε μια ακρογιαλιά της Πάφου αναδύθηκε μια πανέμορφη θεά, που γι' αυτό ονομάστηκε Αφροδίτη.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης που καθοδηγεί τους εφευρέτες και τους νεωτεριστές, για να δημιουργήσουν μια νέα περίοδο ζωής στην Γη, με ανθρωπισμό και ευαισθησία. Δημιουργεί άτομα αυτόνομα, ελεύθερα παραδόσεων, αυθόρμητα, που έχουν την τάση να ζουν πέραν της ύλης και των ανθρωπίνων νόμων.

 

ΖΩΔΙΟ : ΙΧΘΕΙΣ (Πλανήτης Ποσειδώνας)
19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου

ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ :

ΣΥΜΒΟΛΟ :Δύο ιχθύες με γυρισμένες τις πλάτες τους.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ :
1. Αριθμός αστέρων που το αποτελούν : 76
2. Σημαντικότερο : Συνδεσμος των λίνων.

 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Οι δύο Ιχθύες παριστάνουν την Αφροδίτη και τον Έρωτα, που κατά την διάρκεια της Γιγαντομαχίας, για να γλιτώσουν από την καταδίωξη του φοβερού Γίγαντα Τυφώνα, γιου του Τάρταρου και της Γης, εγκατέλειψαν τον Όλυμπο μαζί με τους άλλους θεούς, μεταμορφώθηκαν σε ζώα και κατέφυγαν στην Αίγυπτο. Μετά από πολλές περιπλανήσεις έφτασαν στον ποταμό Ευφράτη, όπου όμως τους ανακάλυψε ο Τυφώνας. Κατατρομαγμένοι έπεσαν στο ποτάμι και μεταμορφώθηκαν σε ψάρια, που αργότερα οι θεοί τα έκαναν αστερισμό.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Οι δύο φυγάδες αν και θεοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κακό και πανικόβλητοι τρέχουν να κρυφτούν. Η μοναδική τους σωτηρία είναι το ψάρι, που συμβολίζει την καθαρή και ανεπιφύλακτη πίστη. Το άτομο υποτάσσει το εγώ του και αποκτά πίστη.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ

ΟΝΟΜΑ : Ποσειδών

ΣΥΜΒΟΛΟ :  Τρίαινα, ένας αντιστραμμένος σταυρός και ένα ημικύκλιο.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟΥ : Προειδοποίηση ότι μόνο ο πνευματικός άνθρωπος μπορεί να πλησιάσει με ασφάλεια την βαθύτερη γνώση που αντιπροσωπεύεται από τους μακρυνούς πλανήτες.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : Μέση απόσταση από τον Ήλιο 4.494.100.000 χλμ, μάζα ίση προς το 17,16 της μάζας της Γης.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ : Ο Ποσειδών ήταν γιος της Ρεας και του Κρόνου, που κατάπινε τα παιδιά του, και σώθηκε όταν ο Κρόνος ανάγκαστηκε από τον Δία να τον εξεμέσει μαζί με τον αδελφό του Άδη. Κατόπιν συμμάχησε με τα αδέλφια του, τους Κυκλωπες και τους Εκατόγχειρες εναντίον του Κρόνου και των Τιτάνων. Οι Κυκλωπες έδωσαν στον Ποσειδώνα σαν όπλο την τρίαινα και όταν οι Τιτάνες νικήθηκαν και τα τρία αδέλφια μοιράστηκαν με κλήρο τον κόσμο, ο Ποσειδών ανακηρύχθηκε κυρίαρχος του υγρού στοιχείου, δηλ. των θαλασσών, των ποταμών και των λιμνών.

Στον Όλυμπο ήταν ο δεύτερος σε εξουσία θεός μετά τον Δία, αλλά όταν κάποτε συνομώτησε με την Ήρα και τον Απόλλωνα εναντίον του Διος, εκείνος τον τιμώρησε στέλνοντάς τον σαν θνητό να κτίσει τα τείχη της Τροίας και να βόσκει τα βόδια του Λαομέδοντα. Όταν μετά το πέρας της τιμωρίας του πήγε στον Λαομέδοντα και ζήτησε την αμοιβή του εκείνος τον εξύβρισε και τον εξεδίωξε βιαίως. Γι' αυτό και ο Ποσειδών μισούσε τους Τρώες και στον Τρωϊκό πόλεμο πήρε ένεργά το μέρος των Έλλήνων.

Ήταν ευέξαπτος και εριστικός και γι' αυτό προκαλούσε πιο πολύ φόβο παρά τάση λατρείας στους ανθρώπους, τους οποίους όμως συχνά βοηθούσε σε ναυάγια και πλημμύρες. Ερωτεύθηκε την πανέμορφη Νηρηίδα Αμφιτρίτη, όταν την είδε να χορεύει στην Νάξο με τις Νύμφες, και προσπάθησε να συνευρεθεί μαζί της. Εκείνη αρνήθηκε και πήγε στο όρος Άτλαντα για να τον αποφύγει. Τότε ο Ποσειδών έστειλε σαν αγγελιαφόρο τον Δελφίνο, που την έπεισε για τις προθέσεις του, και δέχθηκε να γίνει σύζυγός του. Με την Αμφιτρίτη απέκτησε τρία παιδιά :τον Τρίτωνα, την Ρόδη και την Βενθεσικύμη. Αλλά ο θεός με διάφορες μεταμορφώσεις είχε πολλές ερωτικές περιπέτειες, από τις οποίες γεννήθηκαν πολυάριθμα κακοποιά τέρατα, όπως ο Ώτος, ο Αρείων, ο Πολύφημος, ο Ανταίος, ο Προκρούστης κ.α., αλλά επίσης θεοί και ήρωες όπως ο Αίολος, η Δεσποινα, ο Ναυσίθοος, ο Πρωτέας, ο Ωρίων, ο Μαχάων, ο Ποδαλείριος, ο Δελφός, ο Ταίναρος κ.α.

Ο Ποσειδών με την τρίαινά του, που αντιστοιχεί στο σκήπτρο του Δία, έκανε όλων των ειδών τα θαύματα. Η τρίαινα συμβολίζει με τις τρεις ακίδες της τις τρεις εκδηλώσεις του υγρού στοιχείου, το αλμυρό νερό της θάλασσας, το γλυκό των ποταμών και το υφάλμυρο των λιμνών. Μυθολογείται, ότι από ένα κτύπημα της τρίαινάς του πάνω σ' ένα βράχο, βγήκαν τα πρώτα άλογα και ότι ο Ποσειδών τα έζεψε και έδειξε στους ανθρώπους την χρησιμότητά τους, γι' αυτό και του έδωσαν τα επίθετα «Ίππιος» και «Γαιήοχος». Κάθε φορά που ο Ποσειδών κτύπαγε με την τρίαινά του την γη, αυτή σειόταν συθέμελα και γι' αυτό τον θεωρούσαν και θεό των σεισμών.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ : Η τρίαινα είναι ισοδύναμη του παγκοσμίου συμβόλου της τριάδος, της αρχής του κόσμου. Ο Ποσειδώνας δημιουργεί την διαίσθηση και την ιδιότητα του προφητεύειν, καλλιεργεί δε το αισθητικό πνεύμα.